JusNytt advokat Halvor Manshaus minnebrikker ram priser konkurranserettDet koreanske selskapet Samsung er en av verdens største produsenter av minnebrikker (DRAM) til datamaskiner, og har etter flere år i påtalemyndighetens søkelys erkjent å ha drevet med ulovlig prissamarbeide over en lengre periode. Selskapet har i følge amerikanske myndigheter vedtatt en bot på MUSD 300. Dette utgjør den nest største boten i amerikansk antitrust-praksis.

.

I følge det amerikanske justisdepartementet hadde Samsung en ledende rolle i et internasjonalt priskartell som påvirket prisene på såkalt Dynamic Random Access Memory (DRAM). Disse minnebrikkene er for de fleste kjent som bufferminne på moderne datamaskiner, men brukes i en rekke andre elektroniske systemer. Prisene ble manipulert fra og med april 1999 til juni 2002, og dette skal ha vært direkte medvirkende til høyere priser på datamaskiner fra flere leverandører som for eksempel Dell og Apple. Andre leverandører måtte kutte ned på DRAM i sine datamaskiner for å kunne holde konkurransedyktige priser. Samarbeidet foregikk visstnok ved bruk av e-post og telefon, der de fire involverte selskapene satte felles priser på sine produkter overfor enkelte kunder.

Samsung har erkjent skyld og vedtatt en bot i størrelsesorden MUSD 300. Dette beløpet opplyses av det amerikanske justisdepartementet å være den nest største antitrust-boten i amerikansk historie. Flere andre selskaper var involvert i kartellvirksomheten, og har også måttet betale store bøter som del av sine oppgjør. Selskapet Hynix måtte betale MUSD 185, mens Infineon, et tysk selskap, måtte ut med MUSD 160. Fire ansatte fra Infineon har i tillegg sonet fengselsstraffer. Tre av de ansatte fra Infineon er tyske statsborgere. Det fjerde selskapet som var involvert, Micron, har foreløpig ikke fått noen straff utover at en av selskapets salgssjefer har sonet en husarrest på seks måneder. Dette selskapet skal ha samarbeidet med myndighetene under etterforskningen.

Advokat Halvor Manshaus er fast advokat ved Advokatfirmaet Schjødt ASi Oslo, og leder faggruppen for elektronisk innhold og kommunikasjon. Han har tidligere vært vitenskapelig assistent ved institutt for rettsinformatikk og har prosedert flere sentrale saker innenfor ytringsfrihet, opphavsrett og elektronisk innhold.